Energietarieven vergelijken

BESPAAR TOT €400,- PER JAAR

Stap vandaag nog over.

Doe de postcode check, stap over naar een nieuwe energieleverancier bekijk wat jij kan besparen op jouw energierekening.

Loont het om over te stappen?

De variabele tarieven stijgen al een tijdje en de vaste tarieven volgen die stijging. De gevolgen daarvan merk je nu ook al als je je abonnement voor 1 jaar of 3 jaar wil vastzetten. Als de vaste tarieven omlaag gaan ben je goedkoper uit met een eenjarig contract i.c.m. de welkomstkorting. Als de tarieven blijven stijgen, dan is een driejarig contract vaak de voordeligste keuze. Maar het kan ook zijn dat bij een en dezelfde aanbieder het driejarig contract alsnog duurder uitpakt dan het eenjarige contract.

Hoe kies je het juiste energie abonnement?

Bij het kiezen van een energie abonnement zijn er vier mogelijkheden: variabele tarieven, 1, 3 of 5 jaar vast. Die variabele tarieven stijgen al een tijdje met gemiddeld 25 procent . En de vaste tarieven volgen die stijging. Die zijn ongeveer met 10 procent gestegen. En de gevolgen daarvan merk je nu ook als je je abonnement voor 1, 3 of 5 jaar wil vastzetten.

Werken de welkomstkortingen?

Een meerjarig contract kan dus een besparing opleveren, maar soms loont het toch om een een jarig abonnement af te sluiten. Dat komt vooral door het spel met de welkomstkortingen. Want de prijzen liggen per afgenomen hoeveelheid energie bij vrijwel alle leveranciers het laagst bij een driejarig contract, maar wie ieder jaar overstapt profiteert weer extra van de welkomstkortingen.

Overstappen zonder gedoe?

U komt nooit zonder gas of stroom te zitten. De nieuwe leverancier zegt de overeenkomst met uw huidige leverancier voor u op. Uw nieuwe energiecontract start direct na de wettelijke bedenktijd van 14 dagen, tenzij u een andere startdatum doorgeeft in het aanmeldformulier. Heeft u nog een vast energiecontract bij een andere leverancier? Geef dan een ingangsdatum door die aansluit op uw huidige contract. Zo voorkomt u een opzegboete bij de huidige leverancier.

Vergelijk de energietarieven, stap vandaag nog over en bespaar op je vaste lasten

Waarom energie vergelijken?

Energie voor het huishouden bestaat uit gas en stroom. Energie komt via elke energieleverancier op dezelfde manier uit je stopcontact, namelijk als een mix van alle stroom- en gassoorten die leveranciers het net op sturen. Wel zit er een verschil in tarieven die je voor de energie betaalt en in de herkomst van de energie. Door middel van prijsvergelijken van energie en overstappen van energie weet je zeker dat je een voordelig contract krijgt. Daarnaast kun je ook kiezen voor duurzame energie.

Energietarieven vergelijken

De energieprijzen verschillen nogal per energieleverancier. Waarom dan teveel betalen? Het vergelijken van energieleverancier is tegenwoordig enorm gemakkelijk en de overstap is binnen een paar klikken geregeld. Welke energieleverancier je kiest, mag je zelf weten. De goedkoopste, de groenste, de best beoordeelde, we hebben een groot aantal energieleveranciers in de aanbieding! Bij ons bent je altijd verzekerd van goedkope energie.De totale energieprijs die wij tonen, is de prijs voor de levering én het transport van gas en stroom. Dit zijn dus de kosten van de energieleverancier en de kosten van de netbeheerder samen. Zo kun je de totaalprijs voor energie vergelijken. Dat voorkomt verrassingen achteraf.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan stap kun je ook gemakkelijk via ons overstappen. Jouw opbrengst van de zonnepanelen zorgt ervoor dat de hoeveelheid elektriciteit die je nog afneemt wordt beperkt. Wek je zelfs meer energie op dan je zelf verbruikt? Dan is het al helemaal verstandig over te stappen gezien de grote verschillen in de terugleververgoedingen van energieleveranciers.

Energieleveranciers vergelijken

Energieleveranciers vergelijken op onze website is 100% betrouwbaar en veilig. Als je via onze energie vergelijker een keuze heeft gemaakt, kun je via onze website direct overstappen van energieleverancier. Zo helpen wij je aan het voordeligste energiecontract. Je gegevens worden alleen gebruikt voor de nieuwe energieleverancier. Die zorgt vervolgens voor een soepele overstap naar je nieuwe energiecontract. Per energieleverancier kun je op de detailpagina eenvoudig alle specificaties zien.

Gas en stroom vergelijken

In onze energie vergelijker kun je gas en stroom vergelijken om zo een energiecontract te vinden dat aansluit bij je wensen en situatie. De kosten voor gas zijn het grootste deel van je energierekening. Daarom is het verstandig om de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken om te zien wie er goedkoop gas aanbiedt én waarbij de combinatie van de totale kosten het laagst uitvalt. Wij laten je de voordeligste combinatie zien op basis van jouw energieverbruik.Het goedkoopste contract dat je bij ons kunt afsluiten, staat altijd bovenaan in onze energie vergelijker. Per energieleverancier kun je op de detailpagina eenvoudig alle specificaties zien.

14 dagen bedenktijd op je overstap

Heb je bij ons een aantrekkelijke energie aanbieding gevonden, dan kun je direct gratis overstappen naar een andere energieleverancier. Je gegevens worden direct en veilig doorgestuurd naar de energieleverancier die je hebt gekozen. Wij slaan deze gegevens niet op. Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd nadat je de bevestiging van de nieuwe energieleverancier hebt ontvangen. In deze 14 dagen kun je de overstap nog kosteloos annuleren.

Aangesloten energieleveranciers

De volgende energieleveranciers zijn opgenomen in de energie vergelijker: VATENFALL, pure energie, vandebron, powerpeers, OXXIO, NLE, NOORD ENERGIE, engie, essent, Eneco en DELTA ENERGIE. Bekijk hieronder de specificaties per energieleverancier.

Duurzame energie

In 2019 kwam 8,7% van alle gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen. In 2030 moet dat minimaal 27% zijn. In 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam zijn. Een overgang naar een duurzame energievoorziening is van groot belang, vanwege het tegengaan van klimaatverandering. Ook spelen afnemende beschikbaarheid van fossiele brandstoffen en de afhankelijkheid van internationale energieleveranciers een rol.

Wat is groene stroom?

Groene stroom is ‘normale’ elektriciteit die op een milieuvriendelijke manier wordt opgewekt. De bekendste voorbeelden hiervan zijn zonne- en windenergie, maar er wordt ook energie opgewekt met waterkracht. Wat hebben deze energiebronnen met elkaar gemeen? Dat het opwekproces niet vervuilend is en de omgeving niet wordt aangetast.

Wat is groen gas?

Groen gas is een schoon en duurzaam alternatief voor aardgas. Aan het maken van groen gas gaat een heel proces vooraf. Allereerst wordt er van 100% natuurlijke grondstoffen als tuinafval, GFT-afval en koeienmest biogas gemaakt. Deze grondstoffen worden constant aangevuld en kunnen daardoor niet opraken in tegenstelling tot fossiele brandstoffen als olie, aardgas en steenkool. Het biogas wordt vervolgens gezuiverd en gedroogd. Na deze bewerkingen spreken we van groen gas.

Kun je subsidie krijgen voor zonnepanelen?

De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.

Regelingen voor de aankoop en installatie van zonnepanelen

Om zonnepanelen te financieren kunt u gebruik maken van de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening biedt u de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen in of aan uw huis te financieren. Daarnaast kunt u de btw over de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

Kun je subsidie krijgen voor een warmtepomp?

Je kan subsidie krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. De pomp moet daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel.Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 500 en € 2.500.

Wat zijn de regelingen voor zelfgeproduceerde stroom?

Als de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kunt u de stroom die u niet gebruikt, aan het elektriciteitsnet leveren. Hiervoor krijgt u een vergoeding. Dit heet salderen. De salderingsregeling geldt tot 1 januari 2023. Vanaf 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd tot 2031. Als u geen eigen dak heeft waar u zonnepanelen op kunt leggen, kunt u ook samen met anderen in een energiecoöperatie zonnepanelen op het dak van een gebouw in de buurt laten plaatsen.

Meer advies over energiebesparing vind je bij het Energieloket in jouw gemeente.

Het Energieloket in jouw gemeente helpt je met vragen, vaak telefonisch of per e-mail. In sommige gemeenten zijn er vrijwillige energiecoaches die graag een keer komen kijken in je huis en je een eerste advies geven. Via het energieloket kun je ook in contact komen met professionele energieadviseurs of bedrijven, die je helpen met verduurzaming.

Hoe worden de energietarieven vergeleken?

Om de vergelijking voor energie aanbiedingen te kunnen maken, vragen wij je enkele selecties te maken. Die gegevens worden gebruikt om te bepalen welke energie pakketten overeenkomen met jouw selectiecriteria. De energie pakketten hebben allemaal de door jouw gekozen specificaties. Het is mogelijk dat de energie pakketten op andere punten van elkaar verschillen. Daarop zijn de pakketten niet vergeleken. Alle energie pakketten waarvoor wij bemiddelen tonen wij vervolgens in een lijst. Daarbij spelen de volgende elementen een rol: Tarief, Looptijd, Duurzaamheid, provider en locatie.

Waarom stijgen de energietarieven?

Het einde van de coronabeperkingen betekent meer vraag naar energie. Rusland levert minder gas. Er zijn vermoedens dat Rusland op deze manier de druk opvoert zodat de nieuwe, omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 snel in gebruik wordt genomen. Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers. Het sluiten van kolencentrales en kerncentrales door Europa heen (en de flink hogere CO2-prijs) betekent meer vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.

Wat is een kilowattuur (kWh)?

Een kilowattuur (kWh) is de eenheid voor elektrische energie. Om 1 kWh te verbruiken moet een machine met een constant vermogen van 1kW (kilowatt) 1 uur werken.Een wasmachine met energielabel A+ verbruikt tijdens één wasprogramma op 40 graden rond 0,5 kWh. Met diezelfde hoeveelheid energie kun je een felle ledlamp van 10 watt 50 uur laten branden. Of 5 keer een liter water koken in de waterkoker.

Wat kost een kilowattuur (kWh)?

Kilowattuur (kWh) De kosten per verbruikte kWh liggen rond de 24 cent (incl. 21% btw).Een Kilowattuur (kWh) elektriciteit kost een consument 'kaal' zo'n 9 cent inclusief btw. Deze prijs is per leverancier verschillend. Daarbovenop komen vaste tarieven voor energiebelasting + opslag duurzame energie (ca. 15 cent per kWh).

Wat is de gasprijs?

De gasprijs per kubieke meter (m3) aardgas ligt rond de 87 cent, inclusief belastingen en btw.

Zonnepanelen mee vergelijken

Binnen onze vergelijker is er de mogelijkheid om de opbrengst van je zonnepanelen mee te nemen in de energievergelijking. Zo weet je gelijk wat je kunt besparen inclusief de opbrengst van je zonnepanelen. Vul daarom in hoeveel kWh stroom je opwekt in onze energie vergelijker. Weet je dit niet precies? Dan vul je het aantal zonnepanelen in die inbegrepen zit in je huidige energiecontract.

Salderen en terugleververgoeding zonnepanelen

Overstappen voor zonnepaneelbezitters is niet ingewikkelder dan voor consumenten zonder zonnepanelen. Wel is het verstandig om een jaar vol te maken als je zonnepanelen hebt. Zonnepaneelbezitters kunnen namelijk de stroom die ze aan het net leveren wegstrepen tegen de afgenomen stroom. Dit wordt ook wel salderen genoemd.Na het salderen blijft er vaak nog een hoeveelheid energie over. Levert u meer stroom terug dan u verbruikt? Dan krijgt u een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding mogen leveranciers zelf bepalen. Uw energieleverancier moet u hiervoor volgens de wet een redelijke terugleververgoeding geven. Hij mag zelf de hoogte van de terugleververgoeding bepalen. Wel ziet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erop toe dat de vergoeding inderdaad redelijk is. Er bestaan grote verschillen in de wijze van salderen en de hoogte van terugleververgoedingen. Energie vergelijken loont de moeite als u zelf stroom opwekt.

Wat is salderen?

De energieleverancier is wettelijk verplicht de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit heet salderen. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen stroom minus teruggeleverde stroom) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw.Het vastrecht voor energietransport betaal je altijd, ook als je nettoverbruik nul is. De vermindering energiebelasting krijg je altijd en is onafhankelijk van al dan niet terugleveren van zonnestroom.

Wat is terugleveren?

In de elektriciteitskabel die naar je meterkast loopt was het altijd éénrichtingsverkeer. Stroom ging altijd je huis in en nooit eruit. Met zonnepanelen op je dak verandert dat. De door je panelen geproduceerde stroom kan ook de andere kant op, het energienet op. Elke keer als je panelen meer stroom opwekken dan je op dat moment gebruikt, lever je het overschot automatisch terug.Je bent op dat moment zelf energieleverancier. Die situatie noemen we 'terugleveren'. Stroom die je direct verbruikt, bijvoorbeeld als je de wasmachine aanzet terwijl de zon volop schijnt, gaat niet het net op. Die valt dus niet onder terugleveren.Je energieleverancier en de overheid krijgen dit deel van je zelf opgewekte stroom nooit te zien. Ook niet als je een slimme meter hebt. Jijzelf wel, als je tenminste een monitoringssysteem bij je panelen hebt.

Maandbedrag verlagen

In het eerste jaar dat je zonnepanelen hebt zal je maandbedrag dat je aan de leverancier betaalt te hoog zijn. Daarna ontvang je bij je jaarnota een teruggave. Het kan daarom handig zijn om direct na plaatsing van de zonnepanelen aan je energieleverancier te vragen of het maandbedrag meteen omlaag kan. Normaal gesproken kun je ook later op ieder moment je termijnbedrag met maximaal zo'n 20% laten verlagen.

Waarom onze energie vergelijker gebruiken?

Sinds energieleveranciers in 2004 hun eigen prijzen mogen bepalen, is bijna 50% van de consumenten weleens overgestapt naar een andere energieleverancier. En gelijk hebben ze, want waarom zou je meer betalen voor dezelfde energie als het ook goedkoper kan? Maar men kan nog meer besparen, want slechts 9% van de overstappers stapte over via een energievergelijker

Hoe gemakkelijk is overstappen?

Driekwart van de mensen die nog nooit is overgestapt van energieleverancier, is niet bereid het alsnog te doen. Daarnaast denkt de meerderheid van de consumenten (60%) dat je niet hoeft over te stappen als je huidige leverancier bij de goedkoopste energieleveranciers staat. Ook denkt 46% van de consumenten dat overstappen veel gedoe is, terwijl de overstappende consumenten juist erg tevreden zijn met de afhandeling van een overstap

Energieprijzen vergelijken heb je zo gedaan

Behalve het feit dat energie vergelijken via Nogmeerbepsaren.nl veel makkelijker is, neemt het ook nog eens minder van je tijd in beslag dan wanneer je handmatig alle energieleveranciers zou vergelijken. Binnen een paar klikken komt het resultaat uit jouw vergelijking tevoorschijn.

Stap 1

Vergelijk

Stap 2

Stap over

Stap 3

Bespaar

Vaak goedkoper dan bij de leverancier

De prijzen die zijn te vinden op vergelijkingssites, zijn in veel gevallen goedkoper dan de prijzen die je vindt als je rechtstreeks naar de website van de energieleverancier gaat. Sinds de liberalisering van de energiemarkt, vergelijken steeds meer mensen de energieprijzen via prijsvergelijkers. Dat weten energieleveranciers natuurlijk ook, vandaar dat zij met goedkope energieprijzen willen concurreren met andere energieleveranciers. Nog een reden om over te stappen via onze energie vergelijker

Persoonlijk aanbod

Ben jij een liefhebber van groene stroom? Of wil je een vrij opzegbaar abonnement in plaats van drie jaar lang vastzitten aan een contract? In onze prijsvergelijker kun je zelf kiezen welke opties je meeneemt in de vergelijking. Dat geldt natuurlijk ook voor de energie die je wilt ontvangen. Alleen gas of stroom of allebei? Geen probleem! Door de filterkeuze ontvang je één overzicht dat past bij jouw wensen en behoeften.

Als je ieder jaar over stapt bespaar je geld

Wanneer je jaarlijks via een vergelijker overstapt, kun je veel geld besparen. Je ontvangt vaak namelijk een welkomstbonus/eenmalige korting. Na een jaar is de kans groot dat je in een standaard variabel contract terechtkomt wanneer je niet opnieuw via een vergelijker overstapt. Als je elk jaar overstapt voorkom je dat je meer gaat betalen voor je energie en kun je opnieuw profiteren van kortingen. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt kunnen het meest besparen, zegt ACM.

Overstappen energieleverancier

Wil je overstappen van energie? Je bespaart het meest als je dit jaarlijks doet. Omdat energieleveranciers de hoogste kortingen geven aan nieuwe klanten is het verstandig elk jaar opnieuw energie te vergelijken. Stap over naar een nieuwe energieleverancier waardoor je zeker weet dat u weer een jaar lang lage tarieven ontvangt met eventueel een mooie cashback. Zorg er dus voor dat je jaarlijks overstapt naar een nieuwe energieleverancier. Dan weet je zeker dat je nooit te veel betaalt voor je energiecontract.

Hoe wordt je energiefactuur berekend?

De energierekening bestaat uit drie delen: de leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen. De leveringskosten zijn gebaseerd op de energietarieven, vaste leveringskosten en een eventuele welkomstpremie. De hoogte van de leveringskosten is afhankelijk van je energieverbruik.

1.Leveringskosten

Dit zijn de daadwerkelijke kosten van gas en stroom. De hoogte van leveringskosten verschilt per energieleverancier. Ze maken bij gemiddeld verbruik (3000 kWh stroom, 1500 m3 gas) minder dan 40% uit van de energierekening.
Je kunt je energierekening verlagen door minder gas en stroom te gebruiken, door energie te besparen en bijvoorbeeld je huis te isoleren. Met zonnepanelen kun je zelfs alle verbruikskosten voor elektriciteit van je rekening krijgen. Je kunt ook overstappen naar een andere energieleverancier. Bekijk de tarieven in onze Energievergelijker en stap meteen over.

De leveringskosten bestaan uit:
1. Verbruikskosten Het variabele deel van je rekening
2. Leveringskosten (vastrecht) Het vaste deel van je rekening
3. Belastingen of overheidsheffingen

2.Netbeheerkosten

Netbeheerkosten Dit zijn de kosten voor het transport van stroom en gas door de netbeheerders, zoals Stedin of Liander. Iedereen moet deze kosten aan de leverancier betalen. Deze draagt het af aan de netbeheerder. Je kunt deze kosten niet beïnvloeden want je bent gebonden aan het stroom- en gasnetwerk van je woonplaats. Je kunt dus niet overstappen van netbeheerder. De netwerktarieven worden bepaald door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Ze maken bij gemiddeld verbruik minder dan 20% uit van de energierekening. Niet alle leveranciers splitsen deze kosten uit op de nota, maar ze bestaan uit:
* Periodieke aansluitvergoeding Het vastrecht voor je aansluiting
* Capaciteitstarief en vastrecht Tarief voor het energietransport
* Meettarief Tarief voor de elektriciteits- en gasmeter

3.Belastingen of overheidsheffingen

De overheid heft belasting op energie. De leverancier brengt die bedragen in rekening en draagt ze af aan de overheid. Die stelt de hoogte ervan vast.De belastingen bestaan uit:
* Energiebelasting of energieheffing Belasting voor je energieverbruik
* Vermindering energiebelasting Compensatie per aansluiting
* Opslag duurzame energie (ODE) Voor het duurzaam opwekken van energie
* Btw21%

Kun je besparen op je energierekening?

Kun je besparen door te isoleren?

Je kunt natuurlijk een trui aandoen en je kunt je woning beter isoleren. Maar dat laatste kost ook veel geld. En je kunt korter douchen, maar meer dingen kun je niet doen om de hoeveelheid gas die je verbruikt te reduceren

Eerder overstappen voor een beter energietarief

Door de hoge gasprijzen moeten we honderden euro's meer betalen voor onze energierekening. Er is echter een manier om de stijging iets te dempen. Loopt je contract binnen een paar maanden af? Sluit dan nu alvast elders een nieuwe overeenkomst af, want de prijzen stijgen dagelijks. Als je van energieleverancier wisselt, hoef je dat niet pas te doen als je contract bij de oude leverancier afloopt. Afhankelijk van het bedrijf kun je 75 dagen tot zes maanden van tevoren wisselen, Je kunt dus nu alvast een contract afsluiten voor een contract dat in december ingaat. Maar dan sluit je het af voor de huidige prijzen en dat is veel gunstiger dan de prijs die in december zal gelden.

Wat zeggen de energie adviseurs?

Volgens de experts is het verstandig om voorlopig elke keer een tijdelijk (éénjarig) energiecontract af te sluiten. De verwachting is dat na de winter de prijzen weer zullen zakken.

Hoge energiebelasting maakt besparen moeilijk

Er zijn maar weinig manieren om de stijging van de energierekening echt te beperken, dat komt met name door de energiebelasting. De euro's die we betalen aan onze energieboer gaan niet alleen op aan het verbruikte stroom en gas. Dat is juist maar een klein deel van de kosten. Je betaalt ook honderden euro's aan beheerkosten van het netwerk voor gas en elektriciteit. Daarnaast heft de overheid belasting over iedere kWh stroom en kubieke meter gas die je verbruikt. De overheid wil mensen zo stimuleren om bewust om te gaan met energie. Die energiebelasting is de laatste jaren flink verhoogd. In 2016 betaalde je inclusief btw 30,45 cent per kuub gas aan belasting. Nu is dat al 42,18 cent en in 2022 is het al 43,95 cent

Hoe stap je over naar een nieuwe energie leverancier?

Stap 1. Geef binnen de vergelijker aan welke eigenschappen het energie pakket moet hebben.
Stap 2. Bepaal met behulp van de vergelijker welk energie pakket voor jou de beste keuze is.
Stap 3. Klik binnen de vergelijker op 'Begin je aanvraag'.
Stap 4. Stap over op de site van de aanbieder.

Je huidige energie pakket wordt automatisch voor je opgezegd.
Als je niet tevreden bent met je overstap, kun je binnen 14 dagen zonder kosten annuleren.