Zorgverzekeringen vergelijken

BESPAAR TOT €480-, PER JAAR

Je kunt tot en met 31 december 2021 overstappen naar een andere zorgverzekering

Vul je postcode en leeftijd in om te zien hoeveel jij kunt besparen op je zorgverzekering, wees op tijd en stap vandaag nog over.

Wanneer kun je overstappen naar een andere zorgverzekring?

Vanaf 12 november kun jij via onze zorgvergelijker weer overstappen naar een andere zorgverzekering in 2022: alle nieuwe premies voor de basisverzekekering zijn dan bekendgemaakt door de zorgverzekeraars. Onthoud goed: je kunt tot en met 31 december 2021 overstappen naar een andere zorgverzekering. Je nieuwe verzekeraar zegt dan je oude verzekering op. Dit doet de verzekeraar alleen als je voor 1 januari een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten. Wil je na 31 december 2021 nog overstappen naar een andere zorgverzekering? Dan moet je ervoor zorgen dat je je oude zorgverzekering vóór 31 december 2021 hebt opgezegd. Je hebt dan nog de mogelijkheid om over te stappen tot 1 februari.

En de aanvullende verzekeringen?

Naast de basisverzekering, die voor iedereen verplicht is, kunt u ook vrijwillig één of meer aanvullende verzekeren afsluiten. Voor de tandarts, of fysiotherapie bijvoorbeeld. Verzekeraars beperken de dekking hiervan steeds verder. Of dit voor komend jaar ook geldt moet nog blijken. In november maken zorgverzekeraars de inhoud van deze aanvullende pakketten bekend.

Waarvoor ben ik verzekerd met een basisverzekering?

De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. De zorg in het basispakket is bij alle aanbieders hetzelfde. Het basispakket dekt de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek. Zorgverzekeraars bieden soms verschillende basisverzekeringen aan. Het verschil zit dan bijvoorbeeld in:het aantal zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten; hoeveel je vergoed krijgt bij zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft. In de polis van jouw zorgverzekering staat wat jouw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden.

Wat is vrije zorg keuze?

Zorgverzekeraars maken afspraken met een groot aantal zorgaanbieders over de kwaliteit van zorg en de prijs die daarvoor wordt betaald. Dit noemen we ‘gecontracteerde zorgaanbieders’. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgaanbieder? Dan kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen.

Natura

Je krijgt een volledige vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders. Het aantal aanbieders kan beperkt zijn.

Combinatiepolis

Je krijgt een volledige vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders. Er is voor alle soorten zorg en ruime keuze.

Restitutie

Je krijgt bij bijna alle zorgaanbieders een volledige vergoeding. Ook als zorgverzekeraar daar geen contract heeft.

Prijsoverzicht basisverzekeringen 2022

FBTO

Vrije zorg keuze:

Natura

Basisverzekering:

€ 110,95 p/m

Aanvullend:

€ 5,95 p/m

Tand:

€ 10,95 p/m

Just zorgverzekeringen

Vrije zorg keuze:

Natura

Basisverzekering:

€ 114,35 p/m

Aanvullend:

€3,- p/m

Tand:

€ 8,35 p/m

united consumers logo

Vrije zorg keuze:

Natura

Basisverzekering:

€ 114,90 p/m

Aanvullend:

€ € 6,98 p/m

Tand:

€ 14,10 p/m

bewuzt

Vrije zorg keuze:

Natura

Basisverzekering:

€ 114,90 p/m

Aanvullend:

€ 9,95 p/m

Tand:

€ 12,20 p/m

ditzo logo

Vrije zorg keuze:

Natura

Basisverzekering:

€ 115,50 p/m

Aanvullend:

€ 6,25 p/m

Tand:

€ 11,95 p/m

cz direct

Vrije zorg keuze:

Natura

Basisverzekering:

€ 120,75 p/m

Aanvullend:

€1,95 p/m

Tand:

€ 22,10 p/m

ohra logo

Vrije zorg keuze:

Restitutie

Basisverzekering:

€ 129,45 p/m

Aanvullend:

€ 12,78 p/m

Tand:

€ 10,65 p/m

zorgcollectief logo

Vrije zorg keuze:

Combinatie

Basisverzekering:

€ 130,79 p/m

Aanvullend:

Start

Tand:

TandenGaaf250

asr

Vrije zorg keuze:

Natura

Basisverzekering:

€ 132,90 p/m

Aanvullend:

€ 8,25 p/m

Tand:

€ 13,95 p/m

onvz logo

Vrije zorg keuze:

Restitutie

Basisverzekering:

€ 134,50 p/m

Aanvullend:

€ 7,90 p/m

Tand:

€ 12,69 p/m

nnlogo

Vrije zorg keuze:

Restitutie

Basisverzekering:

€ 136,24 p/m

Aanvullend:

Start

Tand:

TandenGaaf250

waarom zorg vergelijken

Waarom zorgverzekeringen vergelijken?

De prijzen verschillen nogal per zorgverzekering. Het vergelijken van zorgverzekeringen is tegenwoordig enorm gemakkelijk en de overstap is binnen een paar klikken geregeld. Welke zorgverzekering je kiest mag je natuurlijk zelf weten. We hebben een groot aantal zorgaanbieders in onze vergelijker.De prijs die wij tonen is de basisverzekering. Met de filters kun je aanvullende verzekeringen en tandzorg toevoegen, de prijs wordt dan opnieuw berekend.

aanvullende verzekeringen

Aanvullende verzekeringen vergelijken

In onze zorg vergelijker kun je ook aanvullende verzekeringen en tandheelkunde vergelijken om zo een zorgpakket te vinden dat aansluit bij jouw situatie. De basispakketten bieden allemaal dezelfde dekking, het is dus verstandig om de verschillende aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken om te zien wat de extra kosten worden en wat je echt nodig hebt.De goedkoopste aanbieder staat altijd bovenaan in onze zorg vergelijker.

zorgaanbieders vergelijken

Zorgaanbieders vergelijken

Zorgaanbieders vergelijken op onze website is 100% betrouwbaar en onafhankelijk. Als je via onze zorg vergelijker een keuze hebt gemaakt, kun je via onze website ook direct overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Je gegevens worden alleen gebruikt voor de nieuwe zorgaanbieder. Die zorgt vervolgens voor een soepele overstap naar je nieuwe zorgverzekering. Per zorgaanbieder kun je op de detailpagina eenvoudig alle specificaties zien.

bedenktijd op je overstap

14 dagen bedenktijd op je overstap

Heb je door bij ons zorgverzekeringen te vergelijken een aantrekkelijke zorgverzekering gevonden, dan kun je direct gratis overstappen naar je nieuwe zorgverzekering. Je gegevens worden direct en veilig doorgestuurd naar de zorgaanbieder en je contract wordt voor je klaar gemaakt. Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd nadat je de bevestiging van de nieuwe aanbieder hebt ontvangen. In deze 14 dagen kun je de overstap altijd nog kosteloos terugdraaien.

Aangesloten zorgverzekeraars

De volgende zorgverzekeraars zijn opgenomen in de zorg vergelijker: United Consumers, bewuzt. Ditzo, a.s.r., Postcode zorg collectief, ONZV, OHRA, Nationale Nederlanden, FBTO, CZ Direct en Just.

aanvullende verzekeringen

Aanvullende verzekeringen

Naast de basisverzekering, die voor iedereen verplicht is, kun je ook vrijwillig één of meer aanvullende verzekeren afsluiten. Voor de tandarts, of fysiotherapie bijvoorbeeld. Bespaar op je aanvullende zorgverzekering en verzeker je alleen voor de échte risico's voor fysio en tandarts.

spoedeisende hulp

Spoedeisende zorg buitenland

Spoedeisende zorg in het buitenland wordt door de basisverzekering vergoed tot aan het tarief dat in Nederland gebruikelijk is. Als de behandeling duurder is, betaal je zelf een deel van de kosten. Met een aanvullende verzekering kun je de dekking verhogen tot aan het volledige tarief dat in rekening wordt gebracht. Dit kan wereldwijd of alleen in Europa.Handig om te checken of je al voor medische kosten in het buitenland verzekerd bent via je reisverzekering.

aanvullende fysio

Aanvullende fysiotherapie

Fysiotherapie houdt zich bezig met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, bijvoorbeeld bij nek- en rugklachten en sportblessures. We beperken ons hier tot fysiotherapie, maar als je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie afsluit, worden ook behandelingen vergoed van de:Oefentherapeut Mensendieck en Cesar Kinderfysio- of oefentherapeut Manueel therapeut Bekkenfysiotherapeut Geriatrie-fysiotherapeut Oedeemtherapeut Voorbeelden van paramedische zorg zijn: Fysiotherapie, Manuele therapie, Ergotherapie, Diëtetiek, Oefentherapie, Mensendieck en Cesar Logopedie.

alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen

De basisverzekering dekt geen alternatieve of complementaire geneeswijzen, zoals acupunctuur, homeopathie en osteopathie. Alternatieve geneeswijzen zijn vormen van gezondheidszorg waarvan niet wetenschappelijk bewezen is dat ze werken. De huisarts en het ziekenhuis werken op basis van wetenschappelijke kennis, ofwel zorg die ontwikkeld is op basis van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zijn zorgverleners zoals de huisarts en medisch specialisten opgeleid om hun werk te doen. Je kunt per zorgaanbieder bekijken of ze alternatieve geneeswijzen vergoeden in hun aanvullende verzekeringen.

kraamzorg

Kraamzorg

Kraamzorg wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Wel moet je een bijdrage voor de kraamverzorg(st)er betalen. Je mag bij de meeste verzekeraars zowel thuis als in het ziekenhuis bevallen. Je mag namelijk ook zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevallen. Je hoeft van tevoren niet aan te geven wat jouw keuze is.Als je thuis of in het ziekenhuis bevalt met een medische noodzaak, dan wordt dit vanuit de basisverzekering volledig vergoed.Is er geen medische noodzaak om in het ziekenhuis te bevallen dan betaal je een eigen bijdrage. ​​

Medicijnen

Als de prijs van jouw medicijn hoger is dan deze vergoeding, dan moet je een eigen bijdrage betalen. Sinds 2019 is de eigen bijdrage voor medicijnen maximaal €250. Je hoeft dus niet meer dan €250 bij te betalen voor receptmedicijnen.Met een aanvullende zorgverzekering heb je soms recht op een vergoeding van (een deel van) de eigen bijdrage. Handig om te checken of je al voor medische kosten in het buitenland verzekerd bent via je reisverzekering.

Brillen en lenzen

Alleen bij medische noodzaak kom je in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. Het gaat dan om speciale lenzen of bijzondere optische hulpmiddelen. Voor 'gewone' brillen en contactlenzen zul je een aanvullende zorgverzekering moeten afsluiten. Of je betaalt de kosten zelf.

Vaccinaties

De kosten van inentingen kunnen erg uiteen lopen per vaccinatie en regio. De kosten van vaccinaties zijn afhankelijk van welke vaccinatie u nodig heeft. Kijk daarom goed welke vaccinatie u echt nodig heeft via de website van Reisprik of Thuisvaccinatie. Kunt u een vergoeding voor vaccinaties krijgen uit een aanvullende verzekering? Een aanvullende verzekering afsluiten is vaak pas voordelig wanneer u meerdere vergoedingen uit dat pakket gebruikt.

Aniticonceptie

De pil wordt tot je 21ste vergoed vanuit de basisverzekering. Declaraties voor de pil worden wel verrekend met je eigen risico. Wil je vanaf je 21e gebruik blijven maken van de pil, dan kost dat tussen de €10 en €80 per jaar. Dat hangt af van het soort pil en het merk. Een aanvullende zorgverzekering met vergoeding voor anticonceptie kan dan handig zijn.

Hoe worden de zorgverzekeringen vergeleken?

Om de vergelijking voor zorgverzekeringen te kunnen maken, vragen wij je enkele selecties te maken. Die gegevens worden gebruikt om te bepalen welke zorgverzekeringen overeenkomen met jouw selectiecriteria. De zorgverzekeringen hebben allemaal de door jouw gekozen dekking. Het is mogelijk dat de zorgverzekeringen op andere punten van elkaar verschillen. Daarop zijn de zorgverzekeringen niet vergeleken. Alle zorgverzekeringen waarvoor wij bemiddelen tonen wij vervolgens in een lijst. Daarbij spelen de volgende elementen een rol: prijs, (vrijwillig) eigen risico, vrije zorgkeuze, dekking voor: tandarts, orthodontie, fysiotherapie, kraamzorg, brillen en lenzen, alternatieve geneeswijzen, medicijnen en vaccinaties. De prijzen die getoond worden gelden voor nieuwe klanten.

Waarom stijgen de zorgpremies?

De belangrijkste reden voor die premieverhoging zijn de stijgende zorgkosten. De salarissen in de zorg stijgen - salarissen zijn een van de grootste kostenposten in de zorg -, de prijzen worden hoger en medicijnen duurder. Daarnaast worden mensen steeds ouder en op hogere leeftijd wordt er meer gebruikgemaakt van zorg. Om te compenseren voor de almaar stijgende kosten in de zorg, zal de zorgpremie omhoog moeten. De premie voor de basisverzekering zal in 2022 ruim drie tientjes hoger uitkomen op jaarbasis. Het eigen risico blijft gelijk.

Houden de verzekeraars de prijzen laag?

Veel verzekeraars doen een beroep op de eigen reserves om de premiestijging te dempen. Achmea haalt circa 380 miljoen euro uit zijn reserves om de premie voor de basiszorgverzekering niet te hard te laten stijgen. Daarmee draagt Achmea naar eigen zeggen bij aan de betaalbaarheid van de zorgpremie. Onder Achmea vallen de merken Zilveren Kruis, De Friesland, Interpolis, Pro Life en FBTO, goed voor circa 4,8 miljoen verzekerden.

Wat is de gemiddelde zorgpremie steiging?

De meest gekozen basisverzekering van CZ (Zorg-op-Maatpolis) kost volgend jaar 134,50 euro per maand, een stijging van 4,90 euro per maand. Menzis maakte de premie voor de basisverzekering eerder deze week al bekend: 133,25 euro. Dat is een stijging van 3,25 euro per maand, gelijk aan de stijging die DSW eerder in oktober al bekendmaakte.

Aanvullende tandartsverzekering

Tandartskosten voor volwassenen (18 jaar en ouder) worden niet vergoed vanuit de basisverzekering.Kijk goed of een tandartsverzekering nuttig is! Weegt het bedrag aan premie en de eventuele kosten die de tandarts jou rekent wel op tegen de vergoeding die de verzekeraar uitkeert? Wie zelden tandartskosten maakt, kan het beter zelf betalen. Maar heb je wel een keer iets aan je gebit, dan kunnen de kosten snel oplopen.Wil je dat tandartsbehandelingen wel worden vergoed? Neem dan een aanvullende tandartsverzekering.

Beperkingen op je vergoeding

Sommige polissen bieden vergoeding van orthodontie tot een maximumbedrag voor de gehele verzekeringsduur. Maak je meer kosten dan dit maximumbedrag, dan draai je zelf op voor deze kosten. Andere polissen bieden een maximumvergoeding per jaar. Daarnaast geldt in sommige gevallen een gedeeltelijke vergoeding per behandeling. Als een verzekeraar 75% van de kosten per behandeling vergoedt, betaal je dus alsnog een kwart zelf.

Wachttijd op vergoedingen

Bij sommige verzekeringen geldt een wachttijd voordat je recht hebt op vergoeding voor orthodontie. Meestal geldt dat je minstens 12 maanden aanvullend verzekerd moet zijn, voor je recht hebt op vergoeding voor orthodontie.

Waarom onze zorg vergelijker gebruiken?

Overstappen van zorgverzekeraar kan niet alleen een flinke besparing opleveren op de premie, ook kan het vergelijken van verschillende verzekeraars en vervolgens overstappen je aan een (aanvullende) zorgverzekering helpen die beter aansluit op de zorg die jij nodig hebt.

Hoe gemakkelijk is overstappen?

Driekwart van de mensen die nog nooit is overgestapt van zorgverzekering, is niet bereid het alsnog te doen. Daarnaast denkt de meerderheid van de consumenten (60%) dat je niet hoeft over te stappen als je huidige zorgverzekering bij de goedkoopste zorgverzekeringen staat. Ook denkt 46% van de consumenten dat overstappen veel gedoe is, terwijl de overstappende consumenten juist erg tevreden zijn met de afhandeling van een overstap

zorgverzekering envergelijken heb je zo gedaan

Behalve het feit dat zorgverzekeringen vergelijken via Nogmeerbesparen.nl veel makkelijker is, neemt het ook nog eens minder van je tijd in beslag dan wanneer je handmatig alle zorgverzekeringen zou vergelijken. Binnen een paar klikken komt het resultaat uit jouw vergelijking tevoorschijn.

Stap 1

Vergelijk

Stap 2

Stap over

Stap 3

Bespaar

Vaak goedkoper dan bij de verzekeraar zelf

De prijzen die zijn te vinden op vergelijkingssites, zijn in veel gevallen goedkoper dan de prijzen die je vindt als je rechtstreeks naar de website van de zorgverzekeraar gaat. Sinds de liberalisering van de zorgmarkt, vergelijken steeds meer mensen de zorgverzekeringen via een zorg vergelijker. Dat weten zorgverzekeraars natuurlijk ook, vandaar dat zij met goedkope zorgverzekeringen willen concurreren met andere zorgaanbieders. Nog een reden om over te stappen via onze zorg vergelijker

Persoonlijk aanbod

Wil je allen een basisverzekering, of juist zeer uitgebreid met tandheelkunde en fysio? In onze zorg vergelijker kun je zelf kiezen welke opties je meeneemt in de vergelijking. Dat geldt natuurlijk ook voor de aanvullende verzekeringen die je wilt toevoegen. Door de filterkeuze ontvang je één overzicht dat aansluit bij jouw keuzes

Als je ieder jaar over stapt bespaar je geld

Wanneer je jaarlijks via een vergelijker overstapt, kun je veel geld besparen. Je ontvangt vaak namelijk een welkomstbonus/eenmalige korting. Als je elk jaar overstapt voorkom je dat je meer gaat betalen voor je zorgverzekering en weet je zeker dat de verzekering nog aansluit aan jouw behoeften. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt kunnen het meest besparen, zegt ACM.

Overstappen zorgverzekering

Wil je overstappen van zorg? Je bespaart het meest als je dit jaarlijks doet. Omdat zorgverzekeringen de hoogste kortingen geven aan nieuwe klanten is het verstandig elk jaar opnieuw zorg te vergelijken. Zorg er dus voor dat je jaarlijks overstapt naar een nieuwe zorgverzekering. Dan weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.

Wat is het eigen risico?

Het verplicht eigen risico is € 385 per jaar. Heeft u zorg nodig uit de basisverzekering? Dan betaalt u de eerste € 385 zelf. Daarna krijgt u een vergoeding. Steeds meer mensen kiezen voor een een vrijwillig eigen risico nemen om zo kosten te besparen. Een vrijwillig eigen risico kan 100, 200, 300, 400 of 500 euro bedragen. Het maximale eigen risico is daardoor 885 euro.

Wat valt niet onder het eigen risico?

Kosten van huisartsenzorg, geboortezorg en wijkverpleging vallen niet onder het eigen risico. Een bezoek brengen aan een polikliniek, medicijnen of een opname in het ziekenhuis wel.

Blijft het eigen risico hetzelfde?

Het verplicht eigen risico blijft net als de afgelopen jaren €385,-. De collectiviteitskorting blijft ook in 2021 mogelijk. De verzekeraars mogen naar eigen beleid maximaal 5% korting geven op de basisverzekering. Wilt u minder premie betalen? Dan kunt u vrijwillig voor een hoger eigen risico kiezen, maar moet u wel meer zelf betalen als u verzekerde zorgkosten maakt.

Hoger eigen risico betekend een lagere premie

U kunt naast het verplichte eigen risico van € 385 ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Het voordeel van het verhogen van het eigen risico is een lagere maandpremie. Zo bespaar je ongeveer +- €225,- per jaar, logisch dus dat steeds meer Nederlanders hun eigen risico verhogen. Bedenk wel dat je bij een ongeval €500,- extra achter de hand moet hebben. Let op: als u zorgkosten maakt, betaalt u dus ook meer. 

Eigen risico per jaarKorting per maand
 € 385€ 0
 € 485€ 3
 € 585€ 6
 € 685€ 9
 € 785€ 12
 € 885€ 17,50

Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

Eigen risico

Eigen risicoHet eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt voor zorg. U betaalt het eigen risico als u 18 jaar of ouder bent en zorg nodig hebt uit de basisverzekering. In 2022 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar. De overheid stelt het verplicht eigen risico vast. Bovenop het verplicht eigen risico kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico.

Eigen bijdrage

Eigen bijdrageEen wettelijke eigen bijdrage betekent dat u voor sommige zorg een deel van de kosten zelf betaalt. De hoogte van de eigen bijdrage en de zorgsoorten waarvoor deze geldt, stelt de overheid vast. Zo geldt er bijvoorbeeld een eigen bijdrage

Hoe stap je over naar een nieuwe zorgverzekering?

Stap 1. Geef binnen de vergelijker aan wat je zorg en aanvullende behoeften zijn voor 2021.
Stap 2. Bepaal met behulp van de vergelijker welke zorgverzekering voor jou de beste keuze is.
Stap 3. Klik binnen de vergelijker op 'Begin je aanvraag' en volg de website instructies.
Stap 4. Stap over op de site van de zorgverzekeraar zelf en start met nog meer besparen.

Je huidige 2020 zorgverzekering wordt automatisch voor je opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar.
Als je niet tevreden bent met je overstap, kun je binnen 14 dagen zonder kosten annuleren.